Met belgerinkel naar de winkel

Geel neemt deel aan de fietspromotiecampagne ‘Met belgerinkel naar de winkel’ van 26 april tot 31 mei 2014. De actie moedigt mensen aan om met de fiets of te voet bij de lokale handelaar te winkelen. Iedereen die al fietsend of te voet boodschappen doet, ontvangt van de deelnemende handelaars een lotje. Elk ritje naar de winkel kan een prijs opleveren. Het volstaat om het lotnummer te registreren op www.belgerinkel.be. Je maakt kans op een prachtige retrofiets van Achielle of één van de andere leuke prijzen. Bovendien is fietsen gezond voor jou, maar ook voor het milieu. Met de fiets rijd je tot vlak voor de deur, je moet dus niet zoeken naar een parkeerplaats. Je herkent de deelnemende handelaars aan de affiche. Een overzicht vind je terug op de www.belgerinkel.be.

meer info: dienst lokale economie, 014 56 60 90, economie@geel.be

Tentoonstelling ‘Geletterdheid in beeld’

Wist je dat 1 op 7 volwassenen in Vlaanderen laaggeletterd is? Zij hebben niet de nodige basis in taal, rekenen of ICT om voldoende zelfstandig te functioneren in de maatschappij. Nochtans zijn dat basisvaardigheden die we allemaal nodig hebben om ons te ontplooien. Zowel thuis, op het werk, voor een hobby of een verdere opleiding. Niet enkel oudere mensen, maar ook jonge schoolverlaters en anderstaligen hebben te maken met het probleem van laaggeletterdheid.

Om dat probleem onder de aandacht te brengen, organiseert het Centrum voor Basiseducatie Kempen de tentoonstelling 'Geletterdheid in beeld'. Voor deze tentoonstelling vroegen de organisatoren bekende en minder bekende mensen om in beelden uit te drukken wat geletterdheid voor hen betekent. Van zaterdag 3 mei tot dinsdag 13 mei  kan je in het Sociaal Huis in de J.B. Stessensstraat o.a. foto’s, illustraties en cartoons bekijken van Carry Goossens,  Kamagurka, Merho en andere bekende en minder bekende  illustratoren, cartoonisten en BV’s.

meer info: Centrum voor Basiseducatie Kempen, 014 58 41 91

Cursusreeks ‘Lokaal erfgoed op maat van jongeren?!’

Jongeren en erfgoed, het lijkt een moeilijke combinatie. Niets is minder waar, ook in het secundair onderwijs is er heel veel ruimte voor erfgoededucatie. Maar hoe zit het secundair onderwijs nu in elkaar? Waar kan je met je collectie een meerwaarde geven? Welke vakken en richtingen sluiten er het best bij aan? Hoe kan je jongeren in hun eigen leefwereld boeien met je erfgoedverhaal? Waar kan je werkvormen en didactische tips vinden die prima aansluiten bij het verhaal dat je wil brengen? Tijdens drie cursusavonden krijg je inzicht in al deze materie en meer. Naast theorie is er ook flink wat ruimte voor praktische vragen, praktijkvoorbeelden en doe-opdrachten. Deze cursus wordt georganiseerd door Heemkunde Vlaanderen, in samenwerking met de Erfgoedcel k.ERF. Aan het woord tijdens de cursus is Tamara Ingels, vakdidacticus kunstwetenschappen aan de VUB. De cursus start telkens om 19u en duurt tot 22u. De drie sessies staan gepland op 6 mei (Mol), 13 mei (Mol) en 27 mei (Geel). Inschrijven kan via www.heemkunde-vlaanderen.be

Deelnemen is gratis. Het is de bedoeling de volledige reeks te volgen, omdat er voortgebouwd wordt op de vorige lessen. Inschrijven is verplicht. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje.

meer info: Daphné Maes, 015 20 51 74, daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be

Ontdek de betoverde Kempen tijdens Erfgoeddag

Op zondag 27 april kan je genieten van een nieuwe Erfgoeddag. Het thema van deze editie is ‘grenzeloos’. Wat hebben volksverhalen en grenzen met elkaar te maken? Veel straffe verhalen spelen zich af op de heide. Die vormde vroeger de grens tussen twee woonkernen. Dit ‘niemandsland’ kon je bij valavond best vermijden. Het was de biotoop van kabouters, vuurgeesten en waterduivels, maar ook de plaats waar moordenaars werden opgehangen aan de galg. De heide sprak tot de verbeelding. De Kempen zit vol van die verhalen. Hier waren grenzen heilig, bespookt, spannend. Stof genoeg dus om voor één dag de landduinen van recreatiedomein Keiheuvel om te toveren tot een vertelbos met verhalen uit de Kempen gegrepen. Die verhalen worden uitgebeeld door toneelgroepen uit de zeven deelnemende gemeentes, waaronder het Geels Amateurtoneel. Rep je dus op 27 april tussen 10u en 18u naar Recreatiedomein Keiheuvel in Balen, waar ook Toerisme Geel vertegenwoordigd zal zijn. Daar kan je de nieuwe wandel- en fietsbrochures afhalen. Inspiratiebron voor deze kaarten zijn oude volksverhalen en plaatsnamen. Verwacht je aan wonderlijke kaarten vol handige knooppunten maar ook aan vreemde geesten, bokkenrijders en alvermannekes. Bij de kaarten hoort een brochure met meer informatie over dit mythische landschap. De brochure en kaarten zijn gratis. De Geelse wandelroutes vind je in het gebied van de Kempense Landduinen en in het Merodegebied. Deze routes geven aansluiting op onze grensgemeenten Laakdal, Meerhout, Mol, Balen. De Geelse fietsroute loopt over het vernieuwde knooppuntennetwerk en verbindt de gemeenten Retie, Mol, Balen, Dessel, Meerhout en Laakdal. De Geelse musea zijn die dag ook open: het Bakkerijmuseum, het Klokkenmuseum, het Gasthuismuseum St.-Dimpna. Het Lampenmuseum is open op afspraak.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80 toerisme@geel.be

Digidokter in de bib

De digidokter van de bib geeft als vrijwilliger eerstelijnshulp en advies bij computerproblemen. Voor reparaties of complexe problemen raadpleeg je best een andere specialist. Heb je vragen over bijvoorbeeld Word, Excel, Powerpoint, het aanmaken van een e-mailadres en e-mail, het maken van een digitaal fotoalbum, het gebruik van een extern geheugen? Loop je vast in een programma of heb je drempelvrees voor het gebruik van een computer of internet? Spring dan zeker eens binnen. Breng gerust je eigen laptop of tabletcomputer mee. Je kan terecht bij de digidokter van 14.30u tot 19u. Toegang via leessalon.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Start cursus 'Hoe organiseer ik mijn computer'

Dienstencentrum Luysterbos organiseert de vijfdelige cursus ‘Hoe organiseer ik mijn computer’. Je hebt al kennisgemaakt met de computer. Je kan mailtjes bekijken en iets opzoeken op internet. Hoog tijd om een stapje verder te gaan! Hoe maak je mappen? Hoe werk je met een usb-stick? Kopiëren en plakken, hoe gaat dat nu weer? Je komt het allemaal te weten in deze reeks van vijf lessen. De cursus gaat van start op dinsdag 22 april om 13.30u. Deelnemen kost 7,50 euro. Vrijetijdspassers betalen de helft. Het aantal plaatsen is beperkt, dus inschrijven is verplicht. Dat kan via onderstaande contactgegevens.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Start cursus ‘Internet en e-mail’

Overal waar je kijkt, word je geconfronteerd met Internet. Daarom organiseert Dienstencentrum Luysterbos de zesdelige cursus ‘Internet en e-mail’. In deze reeks van zes lessen leer je de basis van internet en e-mail: websites bezoeken, allerhande zaken opzoeken, e-mails versturen. De cursus gaat van start op donderdag 24 april om 9.30u. Deelnemen kost 9 euro. Vrijetijdspassers betalen 4,50 euro. Het aantal plaatsen is beperkt, dus inschrijven is verplicht. Dat kan via onderstaande contactgegevens.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be